Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jednym z podstawowych błędów jest brak znajomości terenu....
fot. Hans (Pixabay.com)

Wykorzystaj jesień na planowanie ogrodu. Te 10 rzeczy musisz wziąć pod uwagę, żeby nie żałować błędów

1. Poznaj swój ogród

Jednym z podstawowych błędów jest brak znajomości terenu. Niby każdy widzi, jaka jest działka otaczająca dom, ale jeśli chcemy mieć ogród, musimy zastanowić się nad kilkoma podstawowymi rzeczami:
- jaką powierzchnię mamy do dyspozycji,
- jaka jest ziemia w ogrodzie (piaszczysta czy gliniasta, żyzna czy jałowa, sucha czy podmokła, kwaśna czy zasadowa),
- ile jest słońca, a ile cienia,
- jaka jest orientacja względem stron świata,
- jakie jest ukształtowanie terenu,
- jak wygląda roślinność obecnie (czy np. są stare drzewa, które można wkomponować w nasz ogród),
- w której części Polski znajduje się ogród – wbrew pozorom Polska jest zróżnicowana klimatycznie, szczególnie ważne są tzw. strefy mrozowe, czyli regiony, gdzie jest najzimniej (i zima trwa najdłużej) i najcieplej.

Oczywiście często się zdarza, że warunki są zróżnicowane, nawet na stosunkowo niewielkim terenie. Szczególnie dotyczy to nasłonecznienia, ale może się zdarzyć, że i ziemia będzie przemieszana, szczególnie po budowie domu. To ważne informacje.

Zobacz również

Kolejny hat-trick Cristiano Ronaldo w Arabii Saudyjskiej. Aż trudno je zliczyć WIDEO

Kolejny hat-trick Cristiano Ronaldo w Arabii Saudyjskiej. Aż trudno je zliczyć WIDEO

DK94 mogłaby być drogą ekspresową? Tego chce poseł Łukasz Kmita

DK94 mogłaby być drogą ekspresową? Tego chce poseł Łukasz Kmita

Polecamy

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Przegląd kwietnia w Grójcu

Przegląd kwietnia w Grójcu

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby