Trwa sezon na zimowe herbaty. Przepisy na przygotowanie rozgrzewających, zdrowych naparów. Co dodać, aby były jeszcze lepsze?

Redakcja
Po zimowe herbaty warto sięgać, aby się wzmocnić i zapobiegać chorobom. Ich picie jest także wskazane, kiedy czujemy, że zaczyna się rozwijać w naszym organizmie infekcja. Zobacz przepisy na kolejnych slajdach.
Po zimowe herbaty warto sięgać, aby się wzmocnić i zapobiegać chorobom. Ich picie jest także wskazane, kiedy czujemy, że zaczyna się rozwijać w naszym organizmie infekcja. Zobacz przepisy na kolejnych slajdach. Karolina Grabowska / Pexels
Herbaty zimowe to naturalne, rozgrzewające napary, po które chętnie sięgamy w chłodne zimowe wieczory. Są nie tylko smaczne, ale dobrze doprawione, mają także właściwości lecznicze. Picie ziołowych herbatek może pomóc w walce z przeziębieniem i złagodzić jego objawy. Wypróbuj siedem wyjątkowych przepisów na zimowe herbaty – po jednym na każdy dzień tygodnia. Sprawdź, co i dlaczego warto do nich dodać.

Spis treści

Siedem przepisów na zimowe herbaty. Po jednym na każdy dzień tygodnia

Zimowe herbaty i herbatki można przygotowywać na wiele sposobów. Sięganie po nie w jesienne wieczory może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Napary z konkretnych roślin wspierają układ odpornościowy i pomagają w łagodzeniu objawów sezonowych infekcji. Wypróbuj je wszystkie!

Przepisy na smaczne i zdrowe herbaty zimowe

Najlepsze dodatki do zimowej herbaty. Co warto do niej dodać?

Herbaty zimowe najczęściej przygotowujemy na bazie czarnej herbaty, można ją jednak z powodzeniem zastąpić zieloną herbatą. Zimą warto także sięgać po sprawdzone herbatki owocowe i ziołowe, takie jak herbatka z dzikiej róży czy hibiskusa.

Zobacz także: Rozgrzewająca herbata z rozmarynu na trawienie, odporność i wzmocnienie organizmu. Sięgnij po nią w czasie przeziębienia i bólu brzucha

Równie ważne jak sama baza naparu są dodatki, które trafią do naszej filiżanki. Każdy z nich ma zarówno wiele walorów smakowych, jak i zdrowotnych:

  1. Imbir można dodawać do herbaty w postaci świeżego korzenia lub sproszkowany. Jest bogaty m.in. w gingerol, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
  2. Goździki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwbólowe. Dodane do herbaty pomogą w walce z przeziębieniem i mogą złagodzić ból gardła.
  3. Cytrusy to bogate źródło witaminy C, która jest nieoceniona w zwalczaniu infekcji, pomagając białym krwinkom skuteczniej działać.
  4. Miód ceniony jest za swoje działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma też właściwości wykrztuśne i wzmacniające odporność.
  5. Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalnie i przeciwwirusowe. Ze względu na intensywny smak należy stosować ją z umiarem.
  6. Cynamon jest przyprawą o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ceniony jest także jako środek uspokajający oraz działający przeciwobrzękowo i przeciwbólowo.

Dowiedz się więcej:

Tego nie należy robić przygotowując herbatę zimową. Najczęstsze błędy

Przygotowując rozgrzewający napar, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Jeśli chcemy w pełni cieszyć się smakiem i walorami zdrowotnymi herbatek, pamiętajmy, aby:

  • sprawdzać skład herbatek ziołowych i owocowych, bo wiele z nich to mieszanki,
  • cytrusy dodawać do herbaty po wyjęciu fusów, aby nie wytworzyły się związki szkodliwego cytrynianu glinu,
  • miód dodawać do herbaty po przestudzeniu naparu, aby nie obniżać jego wartości odżywczych,
  • cynamon wybierać tylko cejloński, ponieważ ma on najwięcej właściwości zdrowotnych,
  • goździki sprawdzać pod kątem świeżości – powinny pływać na powierzchni wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Materiał oryginalny: Trwa sezon na zimowe herbaty. Przepisy na przygotowanie rozgrzewających, zdrowych naparów. Co dodać, aby były jeszcze lepsze? - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Ilona
Sezon na zimową herbatę uważam za otwarty! Kupiłam nawet herbatę Basilur z dodatkiem goździków, imbiru, cynamonu i nie tylko. Ciekawe połączenie.
Wróć na grojec.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie