MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawet tworzywa sztuczne uznane za najbezpieczniejsze dla...
fot. monkeybusinessimages/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Używanie opakowań z tworzyw, zwłaszcza do podgrzewania. Jaki plastik jest szkodliwy?

Nawet tworzywa sztuczne uznane za najbezpieczniejsze dla zdrowia zawierają związki, które łatwo przechodzą do żywności. W organizmie zachowują się zwykle podobnie do ludzkich estrogenów, zaburzając gospodarkę hormonalną, sprzyjając rozwojowi nowotworów hormonozależnych i zwiększając tendencję do tycia.

Tworzywa szczególnie niebezpieczne dla zdrowia to te oznaczone cyframi 3, 6 i 7. Niewskazane metody obróbki kulinarnej z ich użyciem to odgrzewanie jedzenia w mikrofali w plastikowych pudełkach, pieczenie i smażenie w folii czy rękawie foliowym, pakowanie żywności (zwłaszcza gorącej, tłustej i kwaśnej) w plastikowe torebki, tacki z tworzywa, a zwłaszcza w opakowania ze styropianu.

Zobacz również

Koncert „Veni Creator!” w rzeszowskiej Farze

Koncert „Veni Creator!” w rzeszowskiej Farze

Nowy serial na antenie Epic Drama. O czym jest „Archie”?

Nowy serial na antenie Epic Drama. O czym jest „Archie”?

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach