Świat się nią zachwyca, my znamy ją od wieków. Surówka idealna dla kobiet. Czy rzeczywiście pomaga zwalczać trądzik i wspomaga odchudzanie?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Surówka z marchewki smakuje najlepiej zjedzona tuż po przygotowaniu.
Surówka z marchewki smakuje najlepiej zjedzona tuż po przygotowaniu. bialasiewicz/123RF
Wiele TikTokowych trendów jest szkodliwych i promuje treści niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jednak tym razem influencerzy postawili na wyjątkowo zdrowy przepis. Jak piszą niektórzy użytkownicy sieci „surówka z surowej marchwi zmieniła ich życie”. Czy rzeczywiście jest aż taka zdrowa? Zobacz, czy warto sięgnąć po marchewkę i wypróbuj topowy przepis.

Spis treści

TikTokowy trend na surówkę z marchewki podbija świat. Czy słusznie?

Prawie 12 milionów postów wyświetla się na TikToku pod hasłem #rawcarrotsalad (surówka z surowej marchewki). Użytkowniczki aplikacji dosłownie oszalały na jej punkcie. W opisach możemy trafić na informacje, że jedzenie surowej marchwi pomaga na trądzik, reguluje poziom estrogenów i wpływa na zmniejszenie mgły mózgowej.

Jak odnosić się do tych rewelacji? Z rezerwą. Specjaliści uczulają, że choć marchewka jest bardzo zdrowa, to jedna miska surówki dziennie nie rozwiąże naszych problemów zdrowotnych. Warto jednak po nią sięgać, ponieważ zawarty w niej beta-karoten rzeczywiście wpływa na wygląd skóry, a błonnik może pomóc w problemach jelitowych i walce ze zbędnymi kilogramami.

Kayla Barnes, ekspertka ds. żywienia, powiedziała w New York Post, że pozostałe składniki surówki wymieniane w sieci także mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu. Olej kokosowy jest dobrym źródłem średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT), mogących pomóc w spalaniu tłuszczu. Także ocet jabłkowy, dodawany do marchewki, może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i wpłynąć w pewien sposób na regulację masy ciała.

Przepis na surówkę z marchewki. To prawdziwa bomba witaminowa!

Dla większości z nas poniższy przepis nie będzie żadnym odkryciem, bo surówka z marchewki jest obok mizerii i buraczków jedną z najczęściej goszczących na naszych stołach. Warto jednak pamiętać, aby dodać do niej odrobinę tłuszczu (oleju lub oliwy), który wspomoże wchłanianie beta-karotenu z marchewki.

Składniki na surówkę:

  • 1-2 całe marchewki, opłukane, ale nieobrane,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1/2-1 łyżeczki miodu (najlepiej płynnego),
  • szczypta soli morskiej,
  • 1/2-1 jabłko (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj umytą marchewki oraz jabłko na tarce i przełóż do małej miski.
  2. Dodaj kolejno pozostałe składniki i wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.

Dlaczego warto jeść marchewkę? Powodów jest wiele

Marchewka to przede wszystkim bogate źródło beta-karotenu, znanego także jako prowitamina A lub retinol, który jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że chroni komórki i tkanki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, zwiększając stężenie cholesterolu frakcji HDL.

Retinol wspiera także wzrok i ma wpływ na wygląd skóry – jest pomocny w leczeniu trądziku i chroni skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV. Co ważne, beta-karotenu pochodzącego z naturalnych źródeł nie można przedawkować. Organizm przetwarza go do witaminy A tylko w takiej ilości, w jakiej potrzebuje.

Drugim istotnym składnikiem marchwi jest błonnik, który może sprzyjać oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, także tych o działaniu kancerogennym. Ponadto przeciwdziała zaparciom i wspomaga prawidłową mikroflorę jelitową.

Podobnie jak retinol redukuje we krwi poziom cholesterolu, obniża także stężenia glukozy i/lub insuliny we krwi po posiłkach. Badania potwierdziły, że większe spożycie błonnika, sprzyja zmniejszeniu ryzyka rozwoju otyłości.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Katastrofa śmigłowca pod Kijowem. Zginęło kierownictwo MSW Ukrainy

Materiał oryginalny: Świat się nią zachwyca, my znamy ją od wieków. Surówka idealna dla kobiet. Czy rzeczywiście pomaga zwalczać trądzik i wspomaga odchudzanie? - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wojtek Kraśnik
Teraz to odnoszę wrażenie, że wszystko wspomaga odchudzanie. A ja to powiem, że jem wszystko tylko liczę kalorie i chudne. Piję tylko cisowiankę zamiast soków i napojów gazowanych słodkich.
Wróć na grojec.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie