MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Leberka wielkopolska...
fot. https://www.facebook.com/drmaryniak

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu


Leberka wielkopolska
Mięsne smarowidło wytwarzane z gotowanej i wędzonej wątroby wieprzowej. Leberka jest intensywnie przyprawiona majerankiem, czarnym pieprzem i świeżą cebulą. Leberka tradycyjnie jest wędzona z trocin olchy. Nazwa leberka pochodzi od niemieckiego słowa leber oznaczającego wątrobę. Wątrobianka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2008 roku.

Zobacz również

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Wakacje z WOT ruszają już po raz 5!

Wakacje z WOT ruszają już po raz 5!

Polecamy

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę