Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 3 odcinek 31
Tych produktów lepiej nie wkładać do lodówki
Lodówki w wielu domach, szczególnie przed świętami, są wypchane po brzegi różnymi produktami spożywczymi. Niektórzy mają zwyczaj trzymać w lodówce absolutnie wszystko - od chleba, przez ziemniaki, po masło orzechowe. Ale okazuje się, że trzymanie wszystkiego w lodówce to nie jest najlepszy sposób. Istnieje bowiem wiele produktów spożywczych, które nie wymagają przechowywania w lodówce.
To Cię może też zainteresować
Te produkty spożywcze wyjmij z lodówki
Niektóre produkty po prostu lepiej smakują i zachowują lepszą konsystencję, gdy są trzymane w temperaturze pokojowej. Inne produkty są nawet zdrowsze i zachowują więcej swoich składników odżywczych, gdy nie trafią do lodówki.
Zimne powietrze może na przykład rozłożyć przeciwutleniacze w niektórych owocach, albo zatrzymać ich proces dojrzewania. Oczywiście są też takie produkty, które po prostu nie muszą się znaleźć w lodówce, jak chociażby sos sojowy.
Oto lista produktów, które nie muszą być przechowywane w lodówce. Zobacz koniecznie, które produkty lepiej wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej w poniższej galerii:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?