Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Objawy niedoboru choliny łatwo pomylić z przemęczeniem lub infekcją wirusową. Jakie dolegliwości mogą oznaczać niski poziom tego składnika?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Cholina, kiedyś nazywana również witaminą B4 to jeden z niezbędnych składników diety, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego. Niedobory tego składnika znacząco upośledzają pracę wątroby i mogą zwiększać ryzyko jej stłuszczenia. Sprawdź, jakie symptomy mogą świadczyć o zbyt niskim poziomie choliny.
Cholina, kiedyś nazywana również witaminą B4 to jeden z niezbędnych składników diety, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego. Niedobory tego składnika znacząco upośledzają pracę wątroby i mogą zwiększać ryzyko jej stłuszczenia. Sprawdź, jakie symptomy mogą świadczyć o zbyt niskim poziomie choliny. bialasiewicz/123RF
Cholina to bardzo ważny składnik, który wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Dzięki niej można zmniejszyć ryzyko miażdżycy, choroby Alzheimera lub stłuszczenia wątroby. Cholina powszechnie występuje w żywności, mimo to bardzo często dochodzi do jej niedoborów w organizmie. Podpowiadamy, jakie objawy mogą wskazywać na zbyt niskie stężenie choliny w organizmie.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru choliny? Dolegliwości, które powinny zaniepokoić

Cholina to składnik dobrze rozpuszczalny w wodzie, który w organizmie gromadzi się w niewielkich ilościach, dlatego musi być stale dostarczany z żywnością. Niestety, niedobór choliny jest dość powszechnym zjawiskiem. W galerii podpowiadamy, jakie symptomy mogą sugerować zbyt niski poziom tego składnika.

Jakie są objawy niedoboru choliny?

Właściwości i rola choliny w organizmie

Cholina, kiedyś nazywana również witaminą B4, to związek, który bardzo dobrze chłonie wilgoć i rozpuszcza się w wodzie. Jej zdolność pochłaniania wody sprawia, że bardzo szybko usuwana jest wraz z moczem i potem. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu nerwowego i mięśniowego. Dodatkowo odpowiada za prawidłową pracę wątroby.

Wśród głównych funkcji choliny można wymienić:

  • wsparcie układu nerwowego, poprzez stymulację wytwarzania lecytyny – fosfolipidu odżywiającego komórki nerwowe,
  • stymulację wytwarzania neuroprzekaźników, w tym acetylocholiny,
  • tworzenie osłonek mielinowych, które chronią neurony przed uszkodzeniem,
  • wzmocnienie pamięci długotrwałej, koncentracji i procesu uczenia się,
  • ochronę przed chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona,
  • regulację pracy układu mięśniowego,
  • regenerację mięśni po wysiłku fizycznym,
  • udział w procesie oddychania komórkowego,
  • regenerację błon komórkowych,
  • regenerację komórek wątrobowych,
  • ochronę przed stłuszczeniem wątroby,
  • rozkładanie cholesterolu na cząsteczki, które szybciej usuwane są z organizmu.

Dobowe zapotrzebowanie na cholinę

Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na cholinę w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:

  • dzieci do 6. miesiąca życia – 125 mg,
  • dzieci od 6. miesiąca życia do 1. roku życia – 150 mg,
  • dzieci do 3. roku życia – 200 mg,
  • dzieci od 4. do 9. roku życia – 250 mg,
  • dzieci od 10. do 12. roku życia – 375 mg,
  • dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 400 mg,
  • chłopcy od 13. do 18. roku życia – 550 mg,
  • kobiety powyżej 19. roku życia – 425 mg,
  • kobiety ciężarne – 450 mg,
  • kobiety karmiące piersią – 550 mg,
  • mężczyźni powyżej 19. roku życia – 550 mg.

Najlepsze źródła choliny. Jak uzupełnić niedobór tego składnika?

Cholina w niewielkim stopniu wytwarzana jest w organizmie, jednak te ilości są niewystarczające, aby pokryć domowe zapotrzebowanie na nią. Wśród najlepszych źródeł tego składnika wymienia się przede wszystkim jajka i podroby, w tym wątróbkę. Gdzie znajdziemy cholinę? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość tego składniki:

  • jajka kurze – 290 mg,
  • ciecierzyca – 99,3 mg,
  • soczewica – 96,4 mg,
  • groch – 95,5 mg,
  • wątróbka drobiowa – 194 mg,
  • otręby pszenne – 74,4 mg,
  • orzechy laskowe – 46,5 mg,
  • wołowina – 37,6 mg,
  • kapusta – 23,2 mg.
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na grojec.naszemiasto.pl Nasze Miasto