Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy bigos z młodej kapusty. Świetnie smakuje z kiełbasą, boczkiem i koperkiem. Poznaj przepis na wiosenny obiad dla całej rodziny

Pyszne i aromatyczne danie na ciepłe dni. Poznaj przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i aromatyczne danie na ciepłe dni. Poznaj przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na prosty, ale sycący obiad? Proponuję pyszny bigos z młodej kapusty z koperkiem, kiełbasą i boczkiem. To łatwe i szybkie do przygotowania danie, które warto przygotować zwłaszcza wiosną. Świetnie smakuje z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami. Bigos ma delikatny, niepowtarzalny smak. Przekonaj się i wypróbuj przepis na obiad z młodą kapustą.

W skrócie:

Tradycyjny bigos - sprawdzony przepis

Od połowy kwietnia do końca sierpnia trwa sezon na młodą kapustę. Warto wprowadzić to pyszne i zdrowe warzywo do naszej kuchni. Proponuję przepis na tradycyjny bigos z młodej kapusty. To idealny pomysł na obiad na ciepłe dni. Jest sycący, aromatyczny i pyszny. Można dodać do niego kiełbasę, boczek, a także doprawić całość odrobiną koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego. Na koniec warto dodać solidną porcję świeżego koperku.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić najlepszy bigos z młodej kapusty.

Przepis na bigos z młodej kapusty

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula lub dwie małe,
  • 200 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 300 g kiełbasy np. wiejskiej lub podwawelskiej,
  • ok. 1 litr wody lub bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • koperek, ilość według uznania,

przyprawy:

  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,

zasmażka:

  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Jak zrobić tradycyjny bigos z młodej kapusty?

  1. Umyłam i osuszyłam kapustę. Posiekałam ją na mniejsze kawałki.
  2. Przełożyłam kapustę do garnka i zalałam bulionem. Zagotowałam.
  3. Kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  4. Boczek pokroiłam w kostkę.
  5. Cebulę drobno posiekałam.
  6. Marchewkę obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach.
  7. Na patelni podsmażyłam boczek i kiełbasę.
  8. Dodałam cebulę i marchewkę, smażyłam przez ok. 3 minuty.
  9. Do kapusty dodałam podsmażony boczek z kiełbasą, cebulą i marchewką.
  10. Dodałam także wszystkie przyprawy, wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.
  11. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy, wymieszałam i gotowałam ok. 5 minut.
  12. Na koniec przygotowałam zasmażkę: na patelni podsmażyłam mąkę z olejem i mieszałam, aż lekko zbrązowiała.
  13. Dodałam do zasmażki kilka łyżek bigosu i wymieszałam, wrzuciłam całość do garnka z bigosem i znowu dokładnie wymieszałam.
  14. Dodałam posiekany koperek i gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Gotowe.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy bigos z młodej kapusty. Świetnie smakuje z kiełbasą, boczkiem i koperkiem. Poznaj przepis na wiosenny obiad dla całej rodziny - Strona Kuchni

Wróć na grojec.naszemiasto.pl Nasze Miasto