Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To przyczyny bardzo wielu schorzeń, które wpływają również...
fot. Diego Vito Cervo/123rf.com

Może doprowadzić do nagłej śmierci. Sprawdź 15 czynników ryzyka rozwoju zakrzepicy żylnej. Od czego powstają zakrzepy krwi?

Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej

To przyczyny bardzo wielu schorzeń, które wpływają również na powstawanie zakrzepów krwi w żyłach. Przebywanie przez długi czas w jednej pozycji, siedzenie z nogami założonymi jedna na drugą, a także nieprawidłowa pozycja podczas pracy czy odpoczynku zmniejszają przepływ krwi w żyłach. Ucisk sprawia, że żyły się zaciskają, a krew nie może swobodnie krążyć.

Im więcej ruchu, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepicy. Pracując przed komputerem czy oglądając telewizję co pół godziny wstań i się przejdź, a co godzinę wykonuj proste ćwiczenia relaksacyjne. Wyprostuj nogi w kolanach, rób obroty stopami, w pozycji siedzącej stawaj na zmianę raz na palcach, a raz na piętach. Najlepszym sposobem zapobiegania zakrzepicy żylnej jest sport. Nie musi to być oczywiście sport wyczynowy, wystarczy, że przez 15-30 minut dziennie poćwiczysz przed TV lub pobiegasz, a nawet pospacerujesz po parku.

Zobacz również

Piłkarze Wisły Kraków powitani pod stadionem. W piątek wielka feta na Rynku Głównym!

Piłkarze Wisły Kraków powitani pod stadionem. W piątek wielka feta na Rynku Głównym!

Niezwykłe widoki na nocnym niebie. Od zorzy polarnej do żagla słonecznego

Niezwykłe widoki na nocnym niebie. Od zorzy polarnej do żagla słonecznego

Polecamy

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby