Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

Zobacz również

I Bieg Majowy w Ostrołęce

I Bieg Majowy w Ostrołęce

Tłumy uczestników na rowerowej majówce 2024 w Lesznie

Tłumy uczestników na rowerowej majówce 2024 w Lesznie

Polecamy

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie

Pijesz wino po opalaniu? Czeka cię długie życie