Spis treści
Czym jest klon i jak powstaje syrop klonowy?
Klon (Acer L.) to jedno z najpopularniejszych drzew, które można spotkać w całej Europie, a także w Azji, północnej Afryce, Europie, Środkowej i Północnej Ameryce. Ma ono charakterystyczne, duże liście i żółtozielone kwiaty, które w kwietniu i maju pojawiają się przed rozwojem liści. Do klonów należy ok. 150 gatunków drzew i krzewów. W Polsce najczęściej można spotkać klon zwyczajny, inaczej pospolity (Acer platanoides L.), klon jawor (Acer pseudoplatanus L.) i klon polny, inaczej paklon (Acer campestre L.).
Sprawdź także: Regeneruje po zimie, poprawia odporność, odmładza. Zbierzesz go właśnie teraz. Sok z klonu jest smaczniejszy niż z brzozy
Najsłynniejszym produktem spożywczym wytwarzanym z soku klonowego jest syrop klonowy, który najczęściej pozyskiwany jest z klonu cukrowego (Acer saccharum), klonu czarnego (A. nigrum) i klonu czerwonego (A. rubrum). Możliwe jest także pobieranie go z klonu zwyczajnego. Syrop klonowy powstaje poprzez odparowanie wody z soku i jest on uznawany za zdrowszy zamiennik cukru, ponieważ zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, których brak jest w białym cukrze. Jest bardzo słodki, a swoją konsystencją i kolorem przypomina miód, od którego jest jednak mniej kaloryczny.
Lecznicze właściwości klonu
Sok z klonu, z którego uzyskuje się syrop klonowy zawiera witaminy, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, antyoksydanty, saponiny, garbniki, lipidy, alkaloidy i kwasy organiczne. Sok oraz wywary z kory i korzeni klonu wykorzystywali już rdzenni Amerykanie do leczenia owrzodzeń i trudno gojących się ran, a także do oczyszczania organizmu z toksyn. Przetwory z klonu działają także regenerująco na stawy oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Zarówno sok, jak i kora, a nawet liście klonu oraz jego kwiaty mają właściwości:
- oczyszczające,
- antyseptyczne,
- przeciwzapalne,
- bakteriobójcze,
- tonizujące,
- moczopędne.
Kwiaty klonu można jeść! Jak zrobić herbatkę z kwiatów klonu?
Kwiaty klonu są o tej porze roku łatwo dostępne i pełne zdrowotnych właściwości. Można je zbierać już wczesną wiosną od początku kwietnia do końca maja, pojawiają się one przed rozwojem liści. Można je jeść na surowo, prosto z drzewa, ponieważ są delikatne w smaku i lekko słodkie. W sieci można również znaleźć przepisy na kwiaty z klonu smażone w cieście naleśnikowym. Wypróbuj je także jako dodatek do sałatek i ciast oraz jadalną ozdobę do tortów czy deserów. Polscy leśnicy polecają natomiast na fanpage'u Lasów Państwowych prostą w przygotowaniu i smaczną herbatkę z kwiatów klonu, która posiada wszystkie cenne właściwości klonu.
Przepis na herbatkę klonową
Składniki:
- 3-4 kwiatostany klonu pospolitego (Acer platanoides),
- 0,5 l wody,
- miód lub syrop klonowy.
Przygotowanie:
- Kwiaty klonu zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 10 minut.
- Odcedzić i pić.
- Można też posłodzić miodem lub syropem klonowym, aby wzbogacić smak naparu.
Uzupełnij domową apteczkę
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?