Żelki to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Podpowiadam, jak je przygotować w domowej, zdrowszej wersji. Potrzebujesz m.in. soku wyciśniętego z pomarańczy, by w kilkanaście minut zrobić pyszne, owocowe smakołyki. Przekonaj się, jakie to proste i wypróbuj przepis na domowe żelki.
Śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym posiłkiem w roku. Jakie dania przygotować zgodnie z tradycją? Zobacz przepisy na potrawy wielkanocne, które muszą pojawić się podczas śniadania wielkanocnego. Jajka, żurek, chrzan, wędliny, sałatka i oczywiście – babka wielkanocna.
Myślałaś kiedyś o swoim Aniele Stróżu? W chrześcijaństwie ten motyw jest niezwykle ważny. Według religii anioł towarzyszy człowiekowi od samego początku życia aż do śmierci, przy tym – cicho i niezauważenie, choć skutecznie – czuwając nad nim. A jak ma na imię twój Anioł Stróż? Przekonaj się.
Kiełbaski zapiekane w cieście to przysmak pochodzący z kuchni brytyjskiej. Znane są pod nazwą „toad in the hole”, czyli ropucha w jamie. Zazwyczaj kiełbaski grilluje się lub podsmaża na oleju w naczyniu żaroodpornym i zalewa wytrawnym cieście naleśnikowym. Takie danie sprawdzi się na śniadanie, a także jako przekąska na Wielkanoc. Sprawdź przepis na wyraziste kiełbaski zapiekane w cieście nie tylko na święta.
Zbliża się najważniejsze dla chrześcijan święto – Wielkanoc. Zanim jednak siądziemy do stołu świętować zmartwychwstanie Chrystusa, najpierw w Wielką Sobotę poświęcimy pokarmy. Okres świąteczny to czas, gdy wiele obrzędów religijnych przeplata się z regionalnymi zwyczajami. Co innego symbolizuje jajko, co innego baranek. Czy Wielkanoc na wsi różni się od tej w mieście?