Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Błyskawiczne muffinki z jagodami i kruszonką. Łatwiejsze niż jagodzianki, a równie pyszne. Zdradzamy przepis na najlepsze muffinki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Najlepsze mufiinki z jagodami. Wprost rozpływają się w ustach! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Najlepsze mufiinki z jagodami. Wprost rozpływają się w ustach! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pora na jagody. Mam dla ciebie najlepszy przepis na pyszne muffinki z jagodami i kruszonką. To idealny przysmak na lato. Gwarantuję, że przygotujesz je szybko i bez trudu. Nie musisz miksować składników czy zagniatać ciasta — wszystko zrobisz za pomocą dużej łyżki lub widelca. Sprawdź, jakie są wyśmienite i wypróbuj prosty przepis na przepyszne muffinki jagodowe.

W skrócie:

Szybki przepis z jagodami

Polecam sprawdzony przepis na szybkie i proste do zrobienia muffinki z jagodami. To pyszne, rozpływające się w ustach małe babeczki, ozdobione chrupiącą i słodką kruszonką. Przygotowuje się je niemal błyskawicznie, mieszając suche składniki z mokrymi. Nic prostszego! Muffinki są delikatne, puszyste i kusząco pachnące masłem i wanilią. Idealny przysmak na lato.

Przepis na muffinki z jagodami

czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 20 minut
porcja na: 16 muffinek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 130 g jagód,
  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka do jagód,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 140 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 60 g masła
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • szczypta soli,

kruszonka:

  • 50 g masła miękkiego lub rozpuszczonego,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru.

Jak zrobić najlepsze muffinki z jagodami?

  1. Jagody umyj, wysusz i wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
  2. Rozpuść masło i odstaw, by nieco wystygło.
  3. Włącz piekarnik, by nagrzał się do 170 stopni.
  4. Zrób kruszonkę: wymieszaj widelcem miękkie masło z cukrem i mąką, aż będzie wyglądało jak mokry piasek.
  5. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier i wanilię.
  6. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, rozpuszczone masło i jajko.
  7. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia — ciasto nie musi być gładkie, wystarczy, że nie będzie widać mąki.
  8. Wsyp do ciasta jagody oprószone mąką i wymieszaj.
  9. Nakładaj ciasto do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.
  10. Wierzch posyp kruszonką.
  11. Piecz w 170 stopniach około 20 minut.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Błyskawiczne muffinki z jagodami i kruszonką. Łatwiejsze niż jagodzianki, a równie pyszne. Zdradzamy przepis na najlepsze muffinki - Strona Kuchni

Wróć na grojec.naszemiasto.pl Nasze Miasto