W skrócie
Jednym z najbardziej charakterystycznych wiosennych warzyw są rzodkiewki. Chrupiące, delikatne i wypełnione ostrym smakiem są prawdziwym sezonowym rarytasem. Zachęcam cię do zrobienia ich w nieoczywisty sposób. Tą metodą jest usmażenie rzodkiewek na patelni. Lekko zwiędłe rzodkiewki można także rozłożyć na blaszce, skropić olejem i upiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° Celsjusza. Upieczone w piekarniku rzodkiewki świetnie smakują z masłem. W każdym z tych wariantów będzie smakować wyśmienicie.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania rzodkiewki z patelni
Smażone rzodkiewki z czosnkiem – przepis z patelni
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g rzodkiewek,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku,
- 1 łyżka octu balsamicznego według uznania,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku, kolendry lub pietruszki do posypania.
Jak zrobić rzodkiewki na ciepło?
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Umieść pokrojone rzodkiewki w misce i odstaw na bok.
- Następnie rozgrzej patelnię o grubym dnie z oliwę z oliwek na średnim ogniu.
- Gdy oliwa będzie skwierczeć, dodaj obrany i posiekany w plasterki czosnek.
- Smaż przez około minutę, aż będzie lekko brązowe i będzie przyjemnie pachnieć.
- Do czosnku dodaj pokrojone rzodkiewki. Smaż je przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące.
- Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła. Możesz też zrobić rzodkiewki na samym maśle.
- Gdy rzodkiewki będą brązowe, dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dopraw łyżką octu balsamicznego i wymieszaj.
- Rzodkiewki na gorąco przełóż do talerzy i przed podaniem posyp posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Duszone rzodkiewki z patelni
Rzodkiewki na gorąco są idealną zdrową przystawką do obiadu. Można podjadać je z łyżką gęstego jogurtu greckiego. Smażone rzodkiewki sprawdzają się jako dodatek do pieczonego mięsa. Taką rzodkiewkę polecam też udusić po zarumienieniu z 50 ml wody pod przykryciem. Gotową rzodkiewkę możesz podać tak jak ugotowaną fasolkę szparagową, czyli z bułką tartą zarumienioną w roztopionym maśle.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?